Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Coś się zmieniło!

Coś się zmieniło!

Nie da się ukryć, że zima zbliża się do nas wielkimi krokami… a przecież jeszcze kilka dni temu było tak kolorowo!

Jesienią, gdy światło słoneczne nie jest już tak intensywne jak latem, chlorofil, zielony barwnik w roślinach, zaczyna ulegać rozpadowi. Dzięki temu kolory, zawarte do tej pory w liściu, mogą wyjść na światło dzienne i to właśnie one widoczne są najwcześniej. Mowa o karotenoidach i ksantofilach - nadających liściom żółtą i pomarańczową barwę. To te same, które barwią dynię, marchewkę czy paprykę. Następnie liść czerwienieje za pomocą antocyjanów, barwników, które powstają dopiero w czasie rozpadu chlorofilu. Z czasem liście brązowieją a u podstawy ogonka tworzy się jakby koreczek, który odcina dopływ wody i składników pokarmowych. Miejsce to staje się łamliwe i kruche. Wtedy najmniejszy nawet wiatr jest w stanie zerwać taki liść i popędzić nim w siną dal.