Wydawca treści
Polskie lasy
Polska jest w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o powierzchnię lasów. Zajmują one 29,2 proc. terytorium kraju, rosną na obszarze 9,1 mln ha. Zdecydowana większość to lasy państwowe, z czego prawie 7,6 mln ha zarządzane jest przez Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe.
W Polsce lasów wciąż przybywa. Lesistość kraju zwiększyła się z 21 proc. w roku 1945 do 29,2 proc. obecnie. Od roku 1995 do 2011 powierzchnia lasów zwiększyła się o 388 tys. ha. Podstawą prac zalesieniowych jest „Krajowy program zwiększania lesistości", zakładający wzrost lesistości do 30 proc. w 2020 r. i do 33 proc. w 2050 r. Lasy Polski są bogate w rośliny, zwierzęta i grzyby. Żyje w nich 65 proc. ogółu gatunków zwierząt.
Lasy rosną w naszym kraju na glebach najsłabszych, głównie z powodu rozwoju rolnictwa w poprzednich wiekach. Wpływa to na rozmieszczenie typów siedliskowych lasu w Polsce. Ponad 55 proc. powierzchni lasów zajmują bory. Na pozostałych obszarach występują siedliska lasowe, głównie mieszane. Ich niewielką część stanowią olsy i łęgi – niewiele ponad 3 proc.
W latach 1945-2011 powierzchnia drzewostanów liściastych na terenach PGL LP wzrosła z 13 do ponad 28,2 proc.
Na terenach nizinnych i wyżynnych najczęściej występuje sosna. Rośnie ona na 64,3 proc. powierzchni leśnej w PGL LP oraz na 57,7 proc. lasów prywatnych i gminnych. W górach przeważa świerk (zachód) oraz świerk z bukiem (wschód). Dominacja sosny wynika ze sposobu prowadzenia gospodarki leśnej w przeszłości. Kiedyś monokultury (uprawy jednego gatunku) były odpowiedzią na duże zapotrzebowanie przemysłu na drewno. Takie lasy okazały się jednak mało odporne na czynniki klimatyczne. Łatwo padały również ofiarą ekspansji szkodników.
W polskich lasach systematycznie zwiększa się udział innych gatunków, głównie liściastych. Leśnicy odeszli od monokultur – dostosowują skład gatunkowy drzewostanu do naturalnego dla danego terenu. Dzięki temu w latach 1945-2011 powierzchnia drzewostanów liściastych na terenach PGL LP wzrosła z 13 do ponad 28,2 proc. Coraz częściej występują dęby, jesiony, klony, jawory, wiązy, a także brzozy, buki, olchy, topole, graby, osiki, lipy i wierzby.
W naszych lasach najczęściej występują drzewostany w wieku od 40 do 80 lat. Przeciętny wiek lasu wynosi 60 lat. Coraz więcej jest drzew dużych, liczących ponad 80 lat. Od końca II wojny światowej ich powierzchnia wzrosła z 0,9 mln ha do prawie 1,85 mln ha.
Raporty o stanie lasów w Polsce
Najnowsze aktualności
Jak dobrze przygotować się do sezonu dokarmiania ptaków?
Jak dobrze przygotować się do sezonu dokarmiania ptaków?
Zima to czas, w którym ptaki wymagają szczególnej troski i pomocy ze strony człowieka. Trzeba jednak pamiętać, żeby przed rozpoczęciem dokarmiania przemyśleć kilka istotnych spraw.
Dokarmiając ptaki zimą koniecznie trzeba robić to regularnie i wykładać karmę w tych samych miejscach całą zimę. Ptaki szybko przyzwyczają się do źródła pokarmu i zaprzestanie dokarmiania może stać się dla nich tragiczne w skutkach.
Ważną rzeczą jest regularne czyszczenie karmników z pozostałości ziarna i odchodów. Jeśli wiesz, że nie znajdziesz na to czasu – polecamy wywieszanie ptasich pyz. Są wygodniejsze w „obsłudze” :)
Dobrze jest zadbać o właściwą konstrukcję karmników. Pożywienie wykładane ptakom, nie powinno być z niego wydmuchiwane przez wiatr oraz w żadnym wypadku nie powinno zamoknąć. Karmniki powinny także zapewniać możliwość łatwego lądowania i ucieczki w przypadku zagrożenia.
Bardzo ważną sprawą jest lokalizacja karmnika. Najlepsze miejsce to takie, do którego nie dostaną się nieproszeni goście oraz takie, do którego my jako dokarmiający, nie będziemy musieli przemierzać dużej odległości – chyba, że ktoś lubi :)
Kaczki, kurki wodne i łabędzie, czyli ptaki wodne, chętnie będą jadły ziarna zbóż, drobno krojone warzywa oraz kukurydzę, trzeba przy tym pamiętać, że powinny być dokarmianie w czasie, gdy zamarza większość zbiorników wodnych.
Sikory, kosy kwiczoły, wróble, dzwońce, trznadle i dzięcioły chętnie zjedzą surową, ale niesoloną słoninę, łuskane orzechy, ziarna słonecznika, mrożone porzeczki, aronię, owoce dzikiego bzu, suszone, drobne rodzynki, płatki owsiane czy proso.
Dobrym sposobem jest zatopienie ziaren w niesolonym łoju lub smalcu. Jeśli wywieszacie słoninę, pamiętajcie, że nie może wisieć dłużej niż dwa tygodnie. Nawet jeśli ptaki jej nie zjedzą trzeba ją wyrzucić, gdyż po tym czasie jest już zjełczała.
Ważna sprawa – należy pamiętać, aby absolutnie nie karmić ptaków produktami z solą, np. boczkiem, solonymi orzeszkami czy słonecznikiem, gdyż zimą ptaki mają utrudniony dostęp do wody pitnej.
Kolejna bardzo ważna sprawa – ptaków nie należy dokarmiać pieczywem, gdyż może to prowadzić do chorób układu pokarmowego.
tekst: Teresa Wróbel